Szentendrei Programok

Közzététel dátuma: .

2016. március 12

Szentendre/ és környéke

 

Külön busszal indulás Székelyudvarhelyről Szentendrére. Útközben rövid pihenők.

Rövid városnézés Debrecenben, a Református Nagytemplom és a Református Kollégium megtekintése, történelmi, irodalmi vonatkozásainak felelevenítése.

Továbbindulás Szentendrére.

Érkezés a kora esti órákban Szentendrére. A magyar fiatalok delegációja várja az erdélyi csoportot a szállást nyújtó hotelben. A magyar diákok rövid irodalmi műsorral  fogadják a székelyudvarhelyi fiatalokat.  Köszöntés,  vendégváró falatkák, ajándékok átadása, amelyeket a magyar diákok készítenek.  Ismerkedés,  megkönnyítéséhez közös játékokat tervezünk. Szállás elfoglalása, vacsora. Az étkek elkészítésében a vendéglátás szakmát tanuló diákok közreműködnek.

2016. március 13.

Szentendre

 Budapest

Az iskola bemutatása.  Városnézés, ismerkedés a történelmi és irodalmi nevezetességekkel. Az idegenvezetést a magyar iskola turizmus szakirányban tanuló diákjai biztosítják.    A Marcipán Múzeum megtekintése és kézműves foglalkozás.  A foglalkozás,  dokumentálásra kerül, az elkészült marcipán figurákat, termékeket a tanulók megtarthatják, a fotók és technológia a szakácskönyvbe kerülnek.   Szabó cukrászmester életéről és munkásságáról, valamint szakmatörténetből a diákokat kulturális antropológus tanár készíti fel.   Ebéd.

Városnézés busszal, megállás a Hősök terén, ahol a diákok interaktív "történelem órán" vesznek részt. Az interaktív "óravezetésre" az iskola tanárai és diákjai készülnek fel. Országház megtekintése. A Budai vár és a "Mi, magyarok" kiállítás megtekintése. A vendéglátás-turizmus szakirányban tanuló magyar diákok felkészülnek a budapesti idegenvezetésre

Egy magyar történelmi film (pl. Honfoglalás) közös (magyar és külhoni diákok együtt) megtekintése. A film megbeszélése moderátor történelem szakos tanár segítségével.

2016. március 14

 

Szentendre

Közös főzés és sütés a Skanzenben. A Skanzen területén autentikus környezetben a tanulók megismerkednek régi konyhai eszközökkel, a kemencében sütés technológiájával, ezzel bővítik szakmai ismereteiket. A közös munka alkalmat ad a közös gasztronómiai gyökerek keresésére, megismerésére.  A kemencében megsütött finomságokkal megajándékozzuk az idősek gondozási központjának lakóit. A finomságokat irodalmi műsor keretében adják át a székely és magyar fiatalok csoportjának delegáltjai.  A Skanzenben zajló programokat külső szakértő segítségével állítjuk össze, a szakértő tájékoztatást nyújt a programban résztvevő fiataloknak.

Tájegységek megtekintése, kézműves foglalkozásokon  (gyertyaöntés, bőrtárgy készítés, fonás-szövés) való részvétel, ismerkedés korabeli konyhatechnikákkal, ételalapanyagokkal, fűszernövényekkel, falusi vendéglátással, idegenvezető segítségével. A  tevékenységeket múzeumpedagógus (külső szakértő) segíti.  Az ismeretek nagyobb részben kötődnek a vendéglátás szakmatörténetéhez.

2016. március 15

Szentendre

 

 

 

Visegrád. Esztergom

 

A magyar és a külhoni diákok együttesen vesznek részt az iskola névadója, Petzelt József honvédalezredes sírjának koszorúzásában. A koszorúzási ünnepségen részt vesznek a Magyar Honvédség katonái  és Szentendre város vezetői, valamint a pártok és civil szervezetek képviselői. A koszorúzást követően részt veszünk Szentendre város Fő terén rendezendő városi ünnepségen. Az ünnepség keretében Polgármester úr köszönti az erdélyi résztvevőket, a fiatalok az összetartozás jelképeként közösen készített mézeskalácsot nyújtanak át a város vezetőjének.

A Királyi Palota Mátyás király vidéki rezidenciája volt. A diákok megtekintik a rekonstruált palotát, történelmi és irodalmi ismereteiket bővítik a látottak és hallottak alapján. Megtekintik a Fellegvárat, amely a magyar koronázási jelvények őrzőhelye volt. Megtekintik a Reneszánsz éttermet, amely szakmatörténeti érdekesség is egyben. A kiránduláson a magyar diákok is részt vesznek. A Dunakanyar kulturális és történelmi emlékeiről idegenvezetést adnak a külhoni diákok részére. Ez a feladat szakmájukhoz kötődik.

2016. március 16

Indulás Székelyudvarhelyre. Úticsomagok átadása. Az úticsomagokat (benne szendvicsek) a magyar vendéglátós képzésben résztvevő diákok készítik el.

Megosztás itt: FacebookMegosztás itt: Twitter

Erdélyi program

Közzététel dátuma: .

2016. május 13.

Indulás külön busszal a kora reggeli órákban Székelyudvarhelyre.

A határátkelés után Segesvár az első fontosabb megálló. A történelmi belváros a kulturális Világörökség része. Megtekintjük a Várat és  középkori városközpontot. Innen 4 km-re található Fehéregyháza  települése, amely már szinte összenőtt Segesvárral. Itt található az 1849-es segesvári csata elesettjeinek emlékére felállított turulmadaras obeliszk, Petőfi szobra és Bem apó domborműve. A feltevések szerint Petőfi Sándort utoljára Fehéregyháza közelében látták élve.

Tiszteletünk jeléül koszorút helyezünk el az emlékhelyen.

Az esti órákban érkezünk Székelyudvarhelyre, ahol elfoglaljuk szállásunkat.

A szálláshelyen a székelyudvarhelyi diákok várják és köszöntik magyar társaikat. Rövid ismerkedés és a következő napok programjának egyeztetése.

2016. május 14.

Reggeli után rövid ismerkedés vendéglátóink iskolájával. Kölcsönös köszöntők meghallgatása, üdvözlő ajándékok átadása.

Miután megtekintettük az iskolát közös városnézésre indulunk. A székely diákok idegenvezetést vállalnak.  A város főterén az Emlékezés Parkjában fejet hajtunk  történelmi nagyjaink szobra előtt. A történelmi alakokat bemutatják a magyar diákok a székely diáktársaknak (rövid életrajz, kiemelkedő tevékenység). Koszorú elhelyezése az Emlékezés Parkjában.

Két várnak a maradványa is érdekes látnivaló: Budvár és a Székely Támadt vár, amelyeket megtekintünk.

Ebéd az iskolában.

Délután kirándulás a közelben található Szejkére, ahol megtekintjük Orbán  Balázsnak, a nagy székely utazónak a sírhelyét és a régi székelykapukat.

Innen  Farkaslakára buszozunk Tamási Áron szülőfalujába, ahol megnézzük az európai hírű író szülőházát, amelyben egy kis múzeum található. Koszorú elhelyezésével emlékezünk az íróra.

A délutáni órákban visszatérünk Székelyudvarhelyre.

Az autóbusz befogadó képességéig székely diákok is részt vesznek az utazáson.

Közös sütés és főzés, vacsora készítés, az ételek készítésének dokumentálása. Recepteskönyv készítéséhez anyaggyűjtés, fényképek készítése. Sütemény készítés az Orbán Alapítvány gondozottai részére.( Vállalt eleme a projektnek…..délbe is lehet)

2016. május 15.

Reggeli után látogatást teszünk az Orbán Alapítványnál és átadjuk a saját készítésű süteményt. A gondozottaknak egy kisfilm segítségével bemutatjuk Magyarországot és Szentendrét.  Előadjuk a közös irodalmi műsort. Ezt követően elindulunk Csíkszereda érintésével a Békás-szorosba, Kárpát-medence egyik természeti szépségének megtekintésére. A közelben lévő Gyilkos-tó is felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak.

A Gyilkos tó legendáját a külhoni magyar diákok elevenítik fel.  Az autóbusz befogadó képességéig székely diákok is részt vesznek az utazáson.

Útközben Gyergyószárhegyen megtekintjük a Lázár kastélyt, az erdélyi reneszánsz építészet legszebb példáját, Szárhegy és Székelyföld egyik büszkeségét. Itt nevelkedett  nagybátyjánál Bethlen Gábor, Erdély későbbi fejedelme. Emléktáblájánál koszorút helyezünk el. Életrajzát röviden ismertetjük. Az autóbusz befogadó képességéig székely diákok is részt vesznek az utazáson.

Esti program:dal- és  tánctanulás a székely diákoktól, beszélgetés.

2016. május 16

Reggeli után Kézdivásárhely felé  indulunk. Kézdivásárhely Szentendre testvérvárosa. A város az 1848-49-es szabadságharcban a székelyek védelmi központja volt, itt öntötte ágyúit Gábor Áron, szobra 1971 óta a főtéren áll. Megemlékezés Gábor Áronról, életrajzának rövid bemutatása tanulói felkészülés által. Az autóbusz befogadó képességéig székely diákok is részt vesznek az utazáson.

Tovább indulunk a Nyerges-tető felé, ahol az 1848-49-es szabadságharc utolsó székelyföldi helyszíne található. A Gál Sándor által vezetett maroknyi székely csapat sokáig tartotta magát, de végül elestek.

Emlékoszlop áll a helyszínen, megemlékezünk a történelmi eseményekről és itt is koszorúzunk. Az autóbusz befogadó képességéig székely diákok is részt vesznek az utazáson.

Este búcsúzunk székelyudvarhelyi barátainktól közös búcsúest keretében. Közösen vacsorát készítünk bográcsban. A speciális székely étel elkészítését dokumentáljuk. Értékeljük a projektet és szót ejtünk a jövőbeni  együttműködésekről.

2016. május 17

Indulás Magyarországra a kora reggeli órákban.

Megosztás itt: FacebookMegosztás itt: Twitter
Our website is protected by DMC Firewall!