Erdélyi program

Közzététel dátuma: .

2016. május 13.

Indulás külön busszal a kora reggeli órákban Székelyudvarhelyre.

A határátkelés után Segesvár az első fontosabb megálló. A történelmi belváros a kulturális Világörökség része. Megtekintjük a Várat és  középkori városközpontot. Innen 4 km-re található Fehéregyháza  települése, amely már szinte összenőtt Segesvárral. Itt található az 1849-es segesvári csata elesettjeinek emlékére felállított turulmadaras obeliszk, Petőfi szobra és Bem apó domborműve. A feltevések szerint Petőfi Sándort utoljára Fehéregyháza közelében látták élve.

Tiszteletünk jeléül koszorút helyezünk el az emlékhelyen.

Az esti órákban érkezünk Székelyudvarhelyre, ahol elfoglaljuk szállásunkat.

A szálláshelyen a székelyudvarhelyi diákok várják és köszöntik magyar társaikat. Rövid ismerkedés és a következő napok programjának egyeztetése.

2016. május 14.

Reggeli után rövid ismerkedés vendéglátóink iskolájával. Kölcsönös köszöntők meghallgatása, üdvözlő ajándékok átadása.

Miután megtekintettük az iskolát közös városnézésre indulunk. A székely diákok idegenvezetést vállalnak.  A város főterén az Emlékezés Parkjában fejet hajtunk  történelmi nagyjaink szobra előtt. A történelmi alakokat bemutatják a magyar diákok a székely diáktársaknak (rövid életrajz, kiemelkedő tevékenység). Koszorú elhelyezése az Emlékezés Parkjában.

Két várnak a maradványa is érdekes látnivaló: Budvár és a Székely Támadt vár, amelyeket megtekintünk.

Ebéd az iskolában.

Délután kirándulás a közelben található Szejkére, ahol megtekintjük Orbán  Balázsnak, a nagy székely utazónak a sírhelyét és a régi székelykapukat.

Innen  Farkaslakára buszozunk Tamási Áron szülőfalujába, ahol megnézzük az európai hírű író szülőházát, amelyben egy kis múzeum található. Koszorú elhelyezésével emlékezünk az íróra.

A délutáni órákban visszatérünk Székelyudvarhelyre.

Az autóbusz befogadó képességéig székely diákok is részt vesznek az utazáson.

Közös sütés és főzés, vacsora készítés, az ételek készítésének dokumentálása. Recepteskönyv készítéséhez anyaggyűjtés, fényképek készítése. Sütemény készítés az Orbán Alapítvány gondozottai részére.( Vállalt eleme a projektnek…..délbe is lehet)

2016. május 15.

Reggeli után látogatást teszünk az Orbán Alapítványnál és átadjuk a saját készítésű süteményt. A gondozottaknak egy kisfilm segítségével bemutatjuk Magyarországot és Szentendrét.  Előadjuk a közös irodalmi műsort. Ezt követően elindulunk Csíkszereda érintésével a Békás-szorosba, Kárpát-medence egyik természeti szépségének megtekintésére. A közelben lévő Gyilkos-tó is felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak.

A Gyilkos tó legendáját a külhoni magyar diákok elevenítik fel.  Az autóbusz befogadó képességéig székely diákok is részt vesznek az utazáson.

Útközben Gyergyószárhegyen megtekintjük a Lázár kastélyt, az erdélyi reneszánsz építészet legszebb példáját, Szárhegy és Székelyföld egyik büszkeségét. Itt nevelkedett  nagybátyjánál Bethlen Gábor, Erdély későbbi fejedelme. Emléktáblájánál koszorút helyezünk el. Életrajzát röviden ismertetjük. Az autóbusz befogadó képességéig székely diákok is részt vesznek az utazáson.

Esti program:dal- és  tánctanulás a székely diákoktól, beszélgetés.

2016. május 16

Reggeli után Kézdivásárhely felé  indulunk. Kézdivásárhely Szentendre testvérvárosa. A város az 1848-49-es szabadságharcban a székelyek védelmi központja volt, itt öntötte ágyúit Gábor Áron, szobra 1971 óta a főtéren áll. Megemlékezés Gábor Áronról, életrajzának rövid bemutatása tanulói felkészülés által. Az autóbusz befogadó képességéig székely diákok is részt vesznek az utazáson.

Tovább indulunk a Nyerges-tető felé, ahol az 1848-49-es szabadságharc utolsó székelyföldi helyszíne található. A Gál Sándor által vezetett maroknyi székely csapat sokáig tartotta magát, de végül elestek.

Emlékoszlop áll a helyszínen, megemlékezünk a történelmi eseményekről és itt is koszorúzunk. Az autóbusz befogadó képességéig székely diákok is részt vesznek az utazáson.

Este búcsúzunk székelyudvarhelyi barátainktól közös búcsúest keretében. Közösen vacsorát készítünk bográcsban. A speciális székely étel elkészítését dokumentáljuk. Értékeljük a projektet és szót ejtünk a jövőbeni  együttműködésekről.

2016. május 17

Indulás Magyarországra a kora reggeli órákban.

Megosztás itt: FacebookMegosztás itt: Twitter
Our website is protected by DMC Firewall!