Norvég Alap_

Közzététel dátuma: .
Ebben az évben iskolánk már második alkalommal nyert támogatást a Norvég Alap közreműködésével egy közös projekt megvalósításához a Moss városban működő Malakoff videregaende skole intézménnyel.

Annak ellenére, hogy a két iskola egymástól több ezer kilométerre található, egészen más kulturális és anyagi körülmények között, mégis nagyon sok közös vonás köt össze bennünket. Ezt már az első projektet megelőző előkészítő látogatás során megtapasztaltuk, ezért vállalkoztunk az együttműködésre. Az iskola tanulóinak több mint fele bevándorló szülők gyermeke, akiknek nem csak a nyelvi nehézséggel kell megküzdeni, de a kulturális beilleszkedés is nehézséget okoz. A mi iskolánkban a roma tanulókkal találkozunk hasonló problémákkal. Úgyszintén mind a két iskolára jellemző az elfogadó-befogadó szemléletet, amely a problémás tanulók számára is élménytanulást tud nyújtani és piacképes szakma megszerzésén keresztül a munkapiacra jutáshoz segíti őket.

Az első pályázatban a lemorzsolódás témakört jártuk körbe, tapasztalatokat, jó gyakorlatokat cseréltünk, megvitattuk, hogyan lehet csökkenteni a tanulásból kimaradók számát. Ugyanebben a projektben a két iskola műszaki képzéseit is összevetettük.

Az első pályázat olyan sikeresnek bizonyult, hogy a következő Norvég Alap felhívásra is jelentkeztünk, most az ökoiskola programot és a fenntartható fejlődést választottuk a pályázat témájának. A támogatás megítélése után az első projekt találkozót októberre terveztük és hat norvég kollégát fogadtunk egy hétre iskolánkban. Az iskola bemutatása mellett szakmai programokat szerveztünk az Oktatáskutató Fejlesztő Intézetbe, ahol az OFI munkatársai az ökoiskola programról tartottak magas színvonalú előadást és bemutatót a vendégeknek. A Szentendrén működő Regionális Környezetvédelmi Központtal már néhány évvel ezelőtt dolgoztunk együtt egy hazai projektben, most pedig a norvég kollégák számára tartottak az ott dolgozó szakemberek hasonlóan színvonalas előadásokat. A Pilisi Parkerdővel ökotúra keretén belül ismerkedtek meg a vendégek, megnézhették a Dobogókőn található jurtákat, Pogány Kaput, Rezső kilátót. Így a szakmai programokat összekötöttük a kulturális programokkal. Jutott idő múzeum-látogatásra, városnézésre, Budapest, Szentendre, Esztergom nevezetességeinek megismerésére.

A szakmai és kulturális élményeken túl a személyes barátságok kialakulása is fontos hozadéka a projektnek. A jó hangulatú beszélgetések, közös programok során még többet tudhatunk meg egymás munkájáról, személyiségéről, amely még inkább erősíti az iskoláink közötti jó kapcsolatot.

Áprilisban viszonozzuk norvég kollégáink látogatását, akkor hat magyar kolléga látogat a Moss városában található norvég iskolába.

Köszönjük a Tempus Közalapítványnak a projekt eddigi megvalósításában nyújtott segítséget!

 

 

 

Megosztás itt: FacebookMegosztás itt: Twitter
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd