Szakács
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
- anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
- a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
- képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett
kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben
szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre.
A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával
meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy
fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például
közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.
Kompetenciaelvárás
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a
szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő
képesség.
A szakképzettséggel rendelkező
• a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és
az esztétikusság figyelembevételével;
• előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
• árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
• betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
• anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
• a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
• képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos
munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.